De provinciale winnaars zijn bekend!

Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. Op maandag 5 februari legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af. “De interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, groeit, want alsmaar vaker is er iemand van een gezelschap die geen alcohol bij de gerechten wenst. ​ Daarom kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. De opdracht was de beste wijnpairing-selectie voor te stellen”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year van hun provincie. Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt pas op maandag 4 maart uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Die dag wordt ook de Wine Lady of the Year 2024 bekendgemaakt”.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Daarnaast moeten ze tevens goede communicatieve vaardigheden hebben, en vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart. Tot slot moeten ze kunnen garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding van het aanbod.

Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury.

De sommeliers die de meeste punten behaalden en bijgevolg de titel mogen dragen van Sommelier of the Year van hun provincie, zijn:

 • Jean-Trésor Vets – The Jane, Antwerpen – Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen
 • Koen LammensAurum by Gary Kirchens, Sint-Truiden – Sommelier of the Year van de provincie Limburg
 • Esrä CayirPur Boeuf, Berlare – Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen
 • Tom DillemansArenberg, Heverlee – Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant
 • Elise De WaeleBrasserie Ruislé, Ruiselede – Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen
 • Hugues De Cuyper Les Caves d’Alex, Brussel – Sommelier of the Year van het Brussels Gewest
 • Pierre MouryAu Gré du Vent, Seneffe – Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen
 • Sylvia VenezianoPhilippe Fauchet, Saint-Georges-sur-Meuse – Sommelier of the Year van de provincie Luik
 • Ruben StruyveLa Table de Maxime, Paliseul – Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg
 • Anouck FransoletComptoir de l’Eau Vive, Namur – Sommelier of the Year van de provincie Namen
 • Gaetan PoelsDivino Gusto, Nivelles – Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant

Best of Belgium

Op maandag werden ook de nieuwe Best of Belgium trofeeën uitgereikt. Deze exclusieve ‘hall of fame’ eert sommeliers die eerder de titel van Wine Lady of Sommelier of the Year hebben behaald, drie keer provinciaal finalist waren, of tweemaal provinciaal winnaar. Deze selecte groep vertegenwoordigt het summum van wijnkennis en -passie in België. Dit jaar mochten Tom Ieven (Colette de Vijvers – tot voor kort Sommelier in Hof van Cleve), Tom Dillemans (Arenberg), Dries Corneillie, Benoît Couderé en Isabelle Verstraeten.