Wie wordt Wine Lady of the Year 2023?

Voor de 13de maal op een rij organiseren de firma Home and Table by Meyhui, specialist van de gedekte tafel, Foodprint by mjPublishing en Club Prosper Montagné, de verkiezing van “Sommelier of the Year” en “Wine Lady of the Year”.

Ontdek hieronder de genomineerden voor Wine Lady of the year 2023:

Jeanette VAN DER STEEN (Château Bon Baron)

Het wijndomein van Château Bon Baron is in handen van het koppel Jeanette van der Steen en haar man Piotr. In 2001 kochten ze een landhuis in Profondeville (Lustin). Tijdens hun zoektocht naar de geschiedenis van deze mooie Belgische gemeente ontdekken ze dat deze gemeente een lange geschiedenis heeft van wijnbouw. Dit was voor hun het startschot om zelf een wijngaard te starten.  De wijngaarden van Château Bon Baron zijn gelegen aan de Maas. De wijngaard van Falmagne ligt op een zonrijke helling langs de oevers van de maas, de Saint-Heriberd is vooral beplant met Pinot Noir en Precooz en is vermoedelijk de hoogst gelegen wijngaard van België. En uiteraard de terassenwijngaard van Valburnot, met een perfecte zuidwaartse helling waardoor er een bijna mediterraans microklimaat gecreëerd wordt, perfect voor de rijping van de wijnen en dit proef je in het glas!

http://www.chateaubonbaron.be

Kathleen Van den Berghe (Château de Minière)

Kathleen Van den Berghe is burgerlijk bouwkundig ingenieur, maar ze vond de bouwsector in ons land niet echt opwindend. Nu heeft ze een wijngaard in Frankrijk.

“Van zodra we Château de Minière zagen waren we verliefd” zo spreekt Kathleen Mareels – Van den Berghe, eigenares van het wijndomein Château de Minière sinds 2010.  We bezochten verschillende wijnstreken en –domeinen, en op de laatste dag van onze trip sprong Château de Minière er meteen voor ons uit. En omdat Kathleens man, Sigurd Mareels werkzaam is in de mijnindustrie was de keuze eens zo gemakkelijk.  Zelf vertegenwoordigt zij het Château op salons, beurzen, seminars, diners, gaat zij de wijn laten proeven bij gastronomische restaurants. In plaats van een kasteelvrouw presenteert zij zich als een veredelde PR-dame en verkoopster.”

www.chateaudeminiere.com

Joyce van Rennes (Kasteel Genoels-Elderen)

Joyce van Rennes is dochter van Jaap van Rennes, eigenaar van het in Limburg gelegen kasteel van Genoelselderen. Wijnkasteel Genoels Elderen dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.  Heel in het begin werden er vooral 3 druivenrassen geteelt : Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir.  Maar Joyce die gestudeerd heeft aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse in de Bourgogne, blijkt zich als oenologe niet vergist te hebben met aanplant van de Chardonnaydruif. De Chardonnay van het kasteel wordt zelfs tot in Frankrijk in toprestaurants geserveerd.

www.wijnkasteel.com

Dominique Crombé (Wijncoach)

Zij is lid van de Crombéfamilie van de gelijknamige wijnhandel maar geeft vooral erg veel wijnopleidingen.  Zij is Sommelier & Winemaster, docente wijnleer avondschool en geeft wijnadvies en wijncursussen.

Op haar site stelt ze zichzelf voor:

“Voor allerhande wijnadvies kan iedereen bij me terecht, proeven en ontdekken blijft me boeien en prikkelen. Doorheen mijn ganse carrière deelde ik reeds mijn kennis en ervaring aan de hand van ‘wijncursussen’, alsook ben ik docente in de wijnleer binnen het avondonderwijs voor volwassenen. Dankzij mijn job ontmoet ik veel interessante wijnmakers en blijf ik op de hoogte van allerhande nieuwigheden. Een groot voordeel uiteraard vanwege het enorme netwerk, alsook evoluties en trends in de wereld van de wijnen.”

www.d-winecoach.be

Ona Rombaut (Ona wijnbar, Gent)

Oprichtster en eigenares van Wijnbar ONA in Gent. Ona Rombaut heeft als prille dertiger al een sterk wijnparcours afgelegd. In 2015, tijdens haar studies tot Sommelier-Conseil, richtte ze in de Gentse studentenbuurt de stijlvolle, gezellige en non-conformistische wijnbar ONA op. Daar spitst ze zich toe op authentieke, voornamelijk biologische en biodynamische wijnen, gemaakt door kleine wijnboeren met een grote passie voor hun vak. In 2018 lanceerde ze een online wijnclub, œnani genaamd, waar voor de leden maandelijks enkele verrassende wijnen geselecteerd en aan huis geleverd worden. De volgende stap is de opening van een tweede Wijnbar ONA in het Gentse. Hier zullen Ona en haar partner Arne (DipWSET) naast het wijnbar-gedeelte ook wijnlessen geven, wijnworkshops & evenementen, met een focus op trouwrecepties, hosten en een wijnshop vestigen.

Ona is vorig jaar mama geworden van een flinke zoon, Raoul, en als een rasechte powervrouw combineert ze het moederschap met haar wijnbar, een wijnshop, wijnproevingen geven én met haar WSET level 4 Diploma studies.

www.ona.gent

Stem op uw favoriete Wine Lady

Stem mee voor Wine Lady of the year + Sommelier of the year 2023 en u ontvangt een e-mail met daarin een kortingsbon van Home & Table by Meyhui waarmee u een set van 6 prachtige wijn- of champagneglazen kunt aankopen tegen een uitzonderlijke prijs.