Wie wordt Wine Lady of the Year 2024?

Voor de 14de maal op een rij organiseren de firma Home and Table by Meyhui, specialist van de gedekte tafel, Foodprint by mjPublishing en Club Prosper Montagné, de verkiezing van “Sommelier of the Year” en “Wine Lady of the Year”.

Ontdek hieronder de genomineerden voor Wine Lady of the year 2024:

Jeanette VAN DER STEEN (Château Bon Baron)

Het wijndomein van Château Bon Baron is in handen van het koppel Jeanette van der Steen en haar man Piotr. In 2001 kochten ze een landhuis in Profondeville (Lustin). Tijdens hun zoektocht naar de geschiedenis van deze mooie Belgische gemeente ontdekken ze dat deze gemeente een lange geschiedenis heeft van wijnbouw. Dit was voor hun het startschot om zelf een wijngaard te starten.  De wijngaarden van Château Bon Baron zijn gelegen aan de Maas. De wijngaard van Falmagne ligt op een zonrijke helling langs de oevers van de maas, de Saint-Heriberd is vooral beplant met Pinot Noir en Precooz en is vermoedelijk de hoogst gelegen wijngaard van België. En uiteraard de terassenwijngaard van Valburnot, met een perfecte zuidwaartse helling waardoor er een bijna mediterraans microklimaat gecreëerd wordt, perfect voor de rijping van de wijnen en dit proef je in het glas!

www.chateaubonbaron.be

Kathleen Van den Berghe (Château de Minière)

Kathleen Van den Berghe heeft als burgerlijk bouwkundig ingenieur 6 jaar in de Belgische bouw- en vastgoedsector gewerkt, en heeft ook 10 jaar de wereld rondgereisd als internationaal strategieconsultant. Sinds 2010 is ze onderneemster in de wijnsector, de 3e mannenwereld op rij dus, waar ze zich perfect thuis voelt.

Ze combineert haar ondernemerschap met haar liefde voor wijn en haar passie voor renoveren en kunst, en ze heeft een neus voor goede wijn, maar ook voor het vinden van mooie, unieke plekken met een ziel.

Ze heeft inmiddels 2 wijndomeinen in de Loire overgenomen (Château de Minière en Château de Suronde), de wijnen met veel geduld naar een heel hoog niveau gebracht in biologische en biodynamische landbouw en de gebouwen met veel smaak en charme gerenoveerd.

Château de Miniere is een referentie op het vlak van oenotourisme in de Loire, waar men dagelijks terecht kan voor bezoek met degustaties, maaltijden, seminaries en men kan verblijven op het domein met maximaal 27 personen.

Château de Suronde is een charmant domein te midden de wijngaarden en natuur, en daar is een kunstenaarsresidentie waar elk jaar een Belgisch beeldend kunstenaar wordt uitgenodigd en uit de gemaakte werken kiest Kathleen werken voor haar eigen collectie, en die werken komen dan op de etiketten van de topwijnen van die millesime.

De release van de wijnen gaat gepaard met een expo van die kunstenaar in HUISBURG, een nieuwe co-creatieplek rond wijn, kunst en design van Kathleen in samenwerking met Sven Vanderstichelen in Duisburg, Tervuren, in België dus.

Kathleen heeft haar eigen stijl en wijkt er niet van af.  Niet de gemakkelijkste weg, wel de boeiendste. Je vindt het terug in alles wat ze doet. Haar wijnen bijvoorbeeld van Cabernet Franc en Chenin Blanc hebben allemaal een duidelijke stijl, rechtlijnig en direct, en met karakter. En steeds een duidelijke expressie van de druif en van hun oorsprong, zonder maquillage van het wijnmaken.

Kathleen maakt ook originele wijnen, wars van alle tradities en appellaties, zoals de rode Bulles de Minière, een rode schuimwijn van Cabernet Franc, helemaal apart en heel erg lekker. Een perfect visitekaartje van Kathleen.

Ze streeft perfectie na, blijft doelen stellen en doorzetten, en legt de lat steeds hoger voor zichzelf. Ze mikt op meesterschap in alles, in de wijn, de domeinen en ook in het leven, met haar man en twee kinderen.

Kathleen heeft ook een passie voor studeren, dus sinds de start van het wijnavontuur volgde ze wijnbouwer-wijnmaker bij Syntra, aansluitend het hele WSET traject tot Level 4 Diploma bij Winewise en daarna begon ze aan het aartsmoeilijke maar heel erg boeiende Master of Wine programma in London.

Ze zal zo goed als zeker als eerste Belgische vrouw de titel “Master of Wine” behalen. Daarvoor dient ze nu enkel nog haar “research paper” te schrijven, waarin ongetwijfeld opnieuw haar streven naar kennis en perfectie van pas zullen komen!

www.chateaudeminiere.com
www.chateaudesuronde.com
www.huisburg.be

Joyce van Rennes (Kasteel Genoels-Elderen)

Joyce van Rennes is dochter van Jaap van Rennes, eigenaar van het in Limburg gelegen kasteel van Genoelselderen. Wijnkasteel Genoels Elderen dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.  Heel in het begin werden er vooral 3 druivenrassen geteelt : Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir.  Maar Joyce die gestudeerd heeft aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse in de Bourgogne, blijkt zich als oenologe niet vergist te hebben met aanplant van de Chardonnaydruif. De Chardonnay van het kasteel wordt zelfs tot in Frankrijk in toprestaurants geserveerd.

www.wijnkasteel.com

Véronique Lidby (Oenologe)

Maak kennis met Véronique Lidby, een bevlogen oenologe die verder gaat dan de traditionele grenzen van wijnbereiding. Met een schat aan kennis in de kunst van het wijnmaken, verzorgt zij met Tannat & co uitgebreide trainingssessies en houdt zij nauwlettend toezicht op wijngaarden, waarbij ze hen begeleidt doorheen het ingewikkelde proces van vinificatie. Als oenologe is zij tevens ook als experte verbonden aan het OIV (International Organisation of Vine and Wine). Zij volgde eveneens een opleiding tot sommelier-conseil bij Syntra.

Kortom als doorgewinterde sommelier-conseil strekt haar expertise zich uit tot de wereld van horeca en wijnhandel. Ze deelt haar wijsheid met de horeca-industrie en werkt samen met wijnhandelaren, waarbij ze inzichten deelt over het waarderen van zowel lokale als internationale wijnen.

Véronique Lidby op LinkedIn

Vanessa Vaxelaire (Château de Bioul)

Een passie voor wijn. Het idee om een wijngaard over te nemen was een droom die Vanessa bewaarde voor hun oude dag. Toen ze de Belgische wijn ontdekten, veranderde alles! Ze verhuisden van Brussel naar het familiekasteel en een paar maanden later plantten ze hun eerste wijnstokken in het hart van ‘Vignoulle’, een gebied met een lange geschiedenis van wijnbouw. Vandaag de dag brengen de 11 hectare wijngaarden de heuvels van weleer weer tot leven. Het is in het hart van dit unieke erfgoed dat alle wijnen worden gemaakt en rijpen in de loop van de seizoenen: Johanniter, Muscaris, Pinotin… Ben je niet bekend met deze druivensoorten? Ze doen denken aan Riesling, Muscat of Pinot Noir, maar zijn van nature resistent tegen schimmelziekten die kunnen leiden tot totale oogstverliezen.
Bovendien zijn ze perfect geschikt voor noordelijke klimaten, dus er zijn geen chemicaliën nodig. En in 2020 krijgt de wijngaard een biologische certificering.

www.chateaudebioul.com

Annelies Corne (Prieuré Sainte-Anne)

Sinds 2021 noemen we het pittoreske 33550 CAPIAN ons thuis, gelegen op slechts 25 kilometer ten Zuiden van Bordeaux. Hier, te midden van de betoverende wijngaarden, heb ik mijn roeping gevonden als wijnmaker op het prachtige landgoed PRIEURE SAINTE ANNE. Mijn avontuur begon in 2018, waar ik het eerste jaar samenwerkte met de voormalige eigenaar, Hervé Flipo.

Mijn weg naar wijnexpertise omvatte opleidingen tot wijnmaker bij Beauséjour en in Bordeaux, waar ik de kunst van het wijnmaken heb geperfectioneerd. Met passie en toewijding streef ik ernaar om op PRIEURE SAINTE ANNE de unieke terroir van deze regio te laten weerspiegelen in elke fles die we produceren.

Mijn leven staat in het teken van het koesteren van familiebanden, het delen van liefde voor wijn, en het cultiveren van de vruchten van het land. Samen met mijn dierbaren en de wijngaarden van Bordeaux beleef ik elke dag als een nieuw hoofdstuk in het verhaal van mijn leven als wijnmaker.

www.prieuresainteanne.fr

Isabeau Sas (Our Daily Bottle)

Op 20-jarige leeftijd vertrok Isabeau Sas naar Stellenbosch, Zuid-Afrika, om te studeren aan de universiteit van Stellenbosch. In dit prachtige wijnstadje vond ze niet alleen haar passie voor wijn, maar ook haar eerste baan op het gerenommeerde wijndomein Rust & Vrede. Na een paar jaar verdiepte ze haar kennis nog verder met een MBA in Wine Business in Bordeaux, waarna ze naar Californië verhuisde om bordeauxwijnen aan de Amerikaanse westkust te promoten.

Haar carrière nam een spannende wending toen ze deelnam aan een businessplanwedstrijd van de Vlaamse overheid. Dit leidde tot de oprichting van Our Daily Bottle, een innovatief e-commercebedrijf en één van de eerste wijnabonnementen in Vlaanderen. Met haar frisse, no-nonsense aanpak wist Our Daily Bottle snel de aandacht te trekken en een jongere doelgroep aan wijndrinkers te bereiken. Klanten worden meegenomen op een maandelijkse ontdekkingsreis naar verschillende wijnstreken, compleet met typische witte en rode wijnen en een magazine vol interessante weetjes en recepten. Our Daily Bottle is een bedrijf met een missie: wijn terug sexy, fun en bevattelijk maken.

Samen met haar vader maakt ze ook wijn in Zuid-Afrika op hun familiedomein Wolvenhoek Vineyards op de Groenberg van de Kaapse wijnlanden. Ze creëerde het wijnmerk “Baba Yetu” dat ze zelf op de Belgische markt verkoopt.

Onlangs publiceerde Isabeau haar eerste boek, ‘Santé: Wijnkenner in 30 dagen’, bij Borgerhoff & Lamberigts, waarin ze haar kenmerkende no-nonsense stijl voortzet. Het boek biedt beginnende wijnkenners een toegankelijke en informatieve gids om alles te leren wat ze moeten weten over wijn.

Met de huidige groei van Our Daily Bottle en de aanstaande spannende ontwikkelingen, leidt Isabeau Our Daily Bottle naar een boeiend nieuw hoofdstuk.

www.ourdailybottle.com

Stem op uw favoriete Wine Lady

Stem mee voor Wine Lady of the year + Sommelier of the year 2024 en u ontvangt een e-mail met daarin een kortingsbon van Home & Table by Meyhui waarmee u een set van 6 prachtige champagneglazen kunt aankopen tegen een uitzonderlijke prijs bij één van hun partners.