Ruben Struyve (21) uit het West-Vlaamse Zwevezele uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Joyce van Rennes (Genoels-Elderen) is Wine Lady of the Year 2024.

Maandag werd de verkiezingsuitslag van de 14de editie van ‘Sommelier of the Year’ en ‘Wine Lady of the Year’ bekendgemaakt. Begin februari legden de drie best geklasseerden van elke provincie een sommelierproef af. Daarbij werd onder het nauwlettend oog van een jury gepeild naar hun kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. De kandidaten die het best presteerden, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten. “De blindproef met alcoholvrije wijnen en kazen had een hoge moeilijkheidsgraad. Wie er echter uitsprong was de 21-jarige Ruben Struyve. Hij is afkomstig van Zwevezele maar werkt in het Ardeense restaurant La Table de Maxime”, legt juryvoorzitter Baudouin Meyhui uit. “Ondanks zijn jeugdige leeftijd maakte Ruben indruk op de jury met zijn kennis en communicatieskills. Hij behaalde de hoogste score en mag dus voortaan de titel Sommelier of the Year 2024 achter zijn naam schrijven.”

Meyhui voegde eraan toe: “Ruben studeerde aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij liep stage in La Table de Maxime in Paliseul in de provincie Luxemburg. Na zijn stage bood de eigenaar van het restaurant hem onmiddellijk een job aan als sommelier. Ruben werd met andere woorden een collega van Frederic Cabut, die vorig jaar de titel van Sommelier of the Year 2023 in de wacht sleepte. Twee Sommeliers of the Year in hetzelfde restaurant, dat is toch wel iets uniek!”

Kaas en alcoholvrije wijn

De finalisten kregen begin februari bij de proef voor de ‘Sommelier of the Year 2024’ een bord met drie kazen voorgeschoteld. Ze moesten ook acht alcoholvrije wijnen blindproeven. De opdracht was de beste pairing voor te stellen met bijhorend glas.

De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij de dagelijkse inzet en het professionalisme gelauwerd wordt. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten in een Belgisch restaurant werken en relevante beroepservaring hebben. Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatievaardigheden beschikken. Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart en het beheer ervan. Tot slot moeten ze ook aandacht schenken aan een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De organisatie van de verkiezing is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné (CPM). Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, CPM-voorzitter Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury.

De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

Wine Lady of the Year 2024

Joyce van Rennes, keldermeester van kasteel Genoels-Elderen, werd tijdens het evenement uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year 2024’. Baudouin Meyhui: “Joyce studeerde aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse in de Bourgogne. Het kasteel van haar familie is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein van ons land. Jaarlijks komen er duizenden wijnliefhebbers op bezoek. Aanvankelijk werden er drie druivensoorten geteeld: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. Joyce heeft het als bekwame oenologe aangedurfd om de omslag naar Chardonnay-druiven te maken. Met succes trouwens, want de wijnen van kasteel Genoels-Elderen wordt zelfs in Franse toprestaurants geserveerd. Zij is dus met recht en rede een waardige ambassadrice van de wijnsector in ons land.”

Palmareslijst ‘Sommelier of the Year’

2010: Pieter Verheyden – (Hof van Cleve)

2011: Joachim Boudens (Hertog Jan)

2012: Andy De Brouwer (Les Eleveurs) en Fabrice D’Hulster (Sea Grill) – ex aequo

2013: Kris Lismont (Ambrozijn, nu Mondevino)

2014: Bart Lamon (Le Chateau du Mylord)

2015: Yannick Dehandschutter (Sir Kwinten)

2016: Mathieu Vanneste (Hof van Cleve)

2017: Gianluca di Taranto (The Jane) en Cédric Thomas (La Grappe d’Or) – ex aequo

2018: Pieter Fraeyman (Vinto)

2019: Sanne Dirx (Cuchara) en Antoine Dubois (Hostellerie Gilain) – ex aequo

2020: Tom Ieven (Hof van Cleve)

2022: Dries Corneillie (De Jonkman), Paul-Henri Cuvelier (Paul de Pierre), Yentl Quintelier (La Table de Maxime) en Yannick Michel (Le Damison) – ex aequo

2023: Frederic Cabut (La Table de Maxime)

2024: Ruben Struyve (La Table de Maxime)

Palmareslijst ‘Wine Lady of the Year’

2015: Vicky Corbeels (Viconsult)

2016: Virginie Saverys (Avignonesi)

2017: Sybille Troubleyn (WineWise)

2018: Kristel Balcaen (Wine and Words)

2019: Simonne Wellekens (journalist)

2020: Alice Bown (Alice Bown Agency)

2022: Carol Duval-Leroy (Maison Duval-Leroy)

2023: Ona Rombaut (ONA)

2024: Joyce van Rennes (kasteel Genoels-Elderen)